Перейти до основного вмісту

Вконтакте - давай до свидания



16 травня Петро Порошенко підписав указ, який серед іншого зобов’язав інтернет-провайдерів обмежити доступ до ряду російських сервісів.

Чому це сталося і які небезпеки несуть в собі російські сервіси для українців.

Втрата персональних даних

Вже зараз групи дослідників, на основі ВІДКРИТОЇ інформації (в основному в соцмережах) знаходять те, що не снилося ще 20 років тому жодної розвідслужбі. Кількість і походження бронетехніки в конкретному місці. Імена та звання особового складу. Ролі конкретних людей в конкретних подіях.

Тепер уявіть собі можливості тих же людей, але мають доступ до ЗАКРИТОЇ інформації, а ще краще, що мають прямий доступ до бази даних. Один запит в БД по EXIF ​​з потрібними координатами видасть вам сотні докладних фотографій стратегічних об'єктів. Грамотно побудований запит по графу користувачів дасть повний список особового складу та їх поточне місце розташування.

Це вже не говорячи про докладний зріз інтересів, звичок та навіть рис характеру, які просто вирахувати проаналізувавши всю інтернет-активність користувача. Адже сервіси збирають не лише ту інформацію які ми самі вписуємо в поля при реєстрації. Почитайте умови використання сервісів, Ви дізнаєтесь багато цікавого. Слід нагадати, що засновник соціальної мережі «Вконтакте» Павєл Дуров у квітні 2014 року покинув проект через втручання російської влади у роботу компанії та неможливість, в таких умовах, захистити персональні дані користувачів.

Пропаганда

Мозок людини дивна штука. Ми переконані, що якщо самі формуємо свою стрічку новин, то вона максимально об’єктивна і не піддається маніпуляціям. Коли йому дають щось, у що йому хочеться вірити, він інтерпретує інформацію в потрібному руслі і починає в неї вірити. Так, написана незнайомою людиною історія перетворюється в історію, в кращому випадку «від мого доброго знайомого», а в гіршому «особисто бачив». Варто лише відповісти на запит дружби і отримати пару класів і будь-яка інформація стає інформацією з перших рук. Було б бажання повірити. При цьому це не обов’язково інформація яскраво антидержавного характеру. Це можуть бути меседжі про те, що війна на Донбасі це не військова агресія Росії, а розбірки між українськими олігархами, чи про свавілля військових в зоні АТО проілюстровані фотографіями з війни в Чечні. Спростувати інформацію важко, особливо якщо вона від «мого доброго знайомого».

Яндекс, який багатьма українцями використовується як основне джерело новин, в Росії не пропустив жодної новини про антикорупційні мітинги Навального. А чому ви вважаєте, що в Україні від буде транслювати всі новини? Тим більше доступ до всієї історії активності в інтернеті дозволяє виробити чіткі психологічні портрети аудиторії, і кожному пропонувати потрібну інформацію саме в такому вигляді, який найкраще зачепить та приверне увагу.

Шантаж

Тисячі держчиновників і силовиків ведуть листування особистого характеру: коханки, коханці, хабарі, обговорення дорогих покупок, документи на не задеклароване майно сотні інших тем. Будь-яка з них - майже стовідсотковий гачок для вербування. Вже зараз на гачку тримаються сотні людей, що мають доступ до держтаємниці. Ще більше тих, хто може прийняти потрібне рішення. Треба б в Дніпрі поліція виступила на тітушок? Без проблем, заходиш в переписку пари генералів МВС і готово.

Десятки чи сотні тисяч документів пересилаються щодня приватними фірмами, часто вони містять фінансову інформацію чи комерційну таємницю. При грамотному підході ці дані можуть обвалити економіку за пару днів.

Вконтакте – найбільший піратський сайт світу


Однією з причин любові до сайту у українців був доступ до величесної бази безкоштовної музики та фільмів. Однак більшість контенту розміщеного там – піратський. Додаток Вконтакте неодноразово блокувався в американському AppStore саме через доступ до піратського контенту.

А Вонтакте поруч із звичайним контентом присутньо чимало відео з порнографією, насильством, інструкціями по виготовленню наркотиків, гра «Синій кит», що закликає підлітків до самогубства, теж пішла саме звідти. Адміністрація мережі ігнорує весь цей контент, переймаючись блокуванням груп Правого Сектору чи Навального.

Економічна складова

У випадку втрати українського ринку втрати Яндексу складуть 6,9 млрд. рублів, а в день оголошення про санкції його акції подешевшали майже на 5%. За 3 роки війни практично всі українські підприємства зазнали збитків, вимушено переорієнтовуючись з російського на інші ринки. І більшість це успішно зробила. Що заважає українській ІТ-галузі, що є однією з найсильніших в Європі стати від цього лише сильнішим. Російські проекти, отримуючи дотації з бюджету могли не думати про прибутковість чи самоокупність і отримували перевагу перед українськими проектами пропонуючи ціни нижчі за собівартість.

Чи є це наступом на свободу слова?

Цензура передбачає обмеження права громадян висловлювати певні думки, контроль за матеріалами ЗМІ та висловлюваннями публічних осіб. Дана заборона не передбачає таких заходів, більше того, вона не є нормою прямої дії для громадян, і ніхто не буде карати, якщо хтось вирішить обходити блокування і все одно відвідувати сайти. Це лише своєрідна загороджувальна стрічка – яка попереджає про небезпеку.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Академія сучасного політика - інфоцигани по-українськи

Інфоцигани – люди, що займаються проведенням навчань і тренінгів, які не несуть жодної корисної інформації і самі не маючи жодних компетенцій крім вміння віртуозно замилювати очі. Годуються, переважно, в середовищах «бізнес-тренерів», «мотиваційних спікерів» чи «тренерів особистого зростання», але освоюють і нові ніші. Наприклад, фантомний проект Академія сучасного політика освоює громадсько-політичну сферу. І я теж потрапив в їх тенета. Як з ними боротись? Зважаючи, що перед навчанням не укладається жодний договір, навіть електронна оферта, вони ніяк не фіксують свою діяльність на офіційному рівні - проблематично. Лише розголосом, та реальними відгуками. Оскільки на їх фб-сторінці відгуки відключені (ха, як неочікувано), залишаю його тут і розпишу свої враження від участі в програмі. Я записався на курс «Керівник проекту з розкрутки політика, партії, ГО, експерта». Як не дивно, та люди, що вчать організовувати проєкти  не можуть організувати власну роботу. Курс мав тривати з середини

5 мавп у клітці і гроно бананів - експеримент який ніколи не проводився

  В клітку саджають п'ять мавп. Ставлять драбину, на вершину якої кладуть банан. Мавпи починають наввипередки лізти на драбину, щоб дістати банан. У цей момент їх поливають холодною водою. Тільки вони лізуть на драбину, їх поливають водою. Так роблять багато разів, аж поки у них не з'являється стійка асоціація: «драбина – холодна вода». Одну мавпу забирають з клітки, і замість неї підсаджують нову мавпу. Та нічого не знає і відразу ж лізе по драбині, щоб дістати банан. Але чотири інші мавпи, які знають про послідовність «драбина – вода», відразу ж починають її зупиняти. Вона знову на драбину, ті її знову зупиняють. Забирають ще одну мавпу яка знає, що «драбина = холодна вода». Замість неї запускають нову мавпу. Та на драбину - її всі зупиняють, причому нова мавпа, яка не знає про холодну воду, теж приєднується. Так зрештою висаджують всіх мавп, яких поливали водою, і підсаджують нових. Нарешті в клітці чотири мавпи, яких ніколи за спробу залізти на драбину водою не поливали. Ал

GeoINT ремонтної бази орків в Луганську

 19 травня в телеграм-каналі було оприлюднено відео з ремонтної бази на окупованій території Луганської області. З'ясовуємо точне місце знаходження цієї бази за допомогою відкритих даних.  Бачимо достатньо великий бетонний майданчик, очевидно, що він має знаходитись у більш-менш великому місті. Вивчаємо окуповані міста Луганської області в пошуках великого асфальтованого майданчику який був оточений наступними ознаками З одного боку - паркан за яким ростуть дерева З протилежного - якісь гаражі з блакитним дахом, при чому там два приміщення які стоять впритул одне до одного. Одне стандартне, інше з округлим дахом. Перпендикулярно до них стоїть ще одне 1- чи 2-поверхова будівля. Далі, трохи на відстані стоїть ще ряд будинків, вочевидь адміністративних корпусів. З протилежного боку - знаходяться поля з поодинокими приватними будинками із коричневими дахами.   Знаходимо відповідну локацію на південному сході Луганська за координатами  48.540797885650036, 39.354945661592666 Нажаль тут в

Варновий поділ в імперії Маур’їв

Індостан характеризується високим ступенем консервативності у суспільному житті. У побуті населення субконтиненту ще й досі зберігається ряд норм в суспільному житті, які було закладено ще в найдавніші часи.  Перші спроби кодифікації звичаєвого права припадають на IV ст. до н.е., під час утворення першої великої централізованої імперії – Маурійської. Виникнення централізованої держави призвело до певної уніфікації суспільних відносин. Однією з характерних ознак суспільних відносин є варнова диференціація суспільства яка виникла всередині І тис. до н. е. та зберігається на побутовому рівні ще й досі. Основними джерелами для нашого дослідження послужили перші кодифіковані збірки законів на території Індії «Артхашастра» та «Закони Ману». Також використовувались спогади Мегасфену під час візиту до Індії в переказі Страбона та буддійські джерела котрі ввібрав у себе Палійський канон. Традиційна картина варнового поділу виглядає наступним чином. Все індійське суспільство було поділене на

Жовто-блакитний чи синьо-жовтий? Яким має бути прапор України.

Неможливо уявити державу без національних символів, одним з яких є прапор. Україна, от вже 21 рік має своїм прапором «стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів». Однак, доволі часто доводиться чути про те, що цей прапор не має підстав до свого існування і не є символом України. Доходить до смішного, коли на центральних телеканалах в перерві між черговим російським серіалом та голлівудським блокбастером який-небудь ізотерик починає розповідати буцім-то всі біди України саме в тому, що кольори прапори розміщені неправильно, і «вода заливає вогонь».Та давайте спробуємо проаналізувати наш прапор з більш наукових позицій та поглянемо на його історію. Жовтий та синій кольори були одними з найбільш вживаних ще за часів Київської Русі. За однією з версій слово «хохол» походить від монгольських «хох» - небесний, блакитний та «улу» - жовтий. Це дозволило припустити що саме ці барви були символами племінних об’єднань східних слов’ян. Пізніше такі кольори часто з